26 november 2011

Göra ett eget objektiv

Gjorde igår för första gånget ett eget så kallat objektiv. Vet inte riktigt om man kan klassa det som ett objektiv, men det funkar iallafall ;)
Eller funkar och funkar kanske man inte ska säga, den består av plast, aluminiumfolie och lite el-tejp.
Den har ingen fokus men allt blir någorlunda skarpt, om man är petig med att bilden ska vara perfekt när det kommer till kvalitet och skärpa och liknande så är det här verkligen inget som man ska använda.
Bilderna blir garanterat lite suddiga och alla bilder får en vinjetering... Men tycker att bilderna är lite charmiga då ;)

Här är en test bild som jag tog med objektivet för att kolla hur skarpt det är, vet att det inte är bästa möjliga situation för att få en bra bild när man fotar i motljus. Men ville kolla hur det behandlade direkt ljus.
Det går ju inte riktigt att jämföra med ett vanligt objektiv då det har linser för att bryta ljuset så att man får fokus. Fördelen med det att det inte är några linser är att jag har samma skärpa genom hela bilden. Ett skarpedjup utan dess like ;)


Skulle gissa på att objektivet har ett bländartal på cirka 100-120. Så det blir långa slutartider om vi säger så.

Och ja, det är en del svarta fläckar på bilden, vet ej om det är partiklar som sitter i hålet på objektivet eller om det är smuts på sensorn.
För er som är jätterädda för att få lite damm på sensorn är det inte heller någon bra idé att använda sig av det här. Det nämligen ett hål direkt in till sensorn under exponeringstiden. Men hålet är så pass litet att damm knappt kommer igenom, men om man är lite paranoid som de flesta kameraägarna och är jätterädd för smuts på sensorn så är svaret ja, man får mer smuts på sensorn med det här om man jämför mot ett vanligt objektiv.
Men man kommer ändå alltid få smuts på sensorn :/
Dock så for man inte så mycket smuts när man byter objektiv som många tror... Den mesta smutsen då hamnar på spegeln vilket inte gör någon skillnad på den slutliga bilden om man inte har en sony kamera som har genomskinliga speglar. (deras senare modeller)

Känns som att jag har skrivit lite för mycke nu, men det är sånt som händer ;)

Om ni undrar hur jag har gjort det så kallade objektivet så kommer jag antagligen skriva det i ett senare inlägg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar