7 oktober 2012

Vatten och Slutartid

Funderade på att göra lite inlägg för att ge lite instruktioner hur man kan använda kamerans funktioner till sin fördel ;) Skulle det vara intressant? Lämna en kommentar ifall du skulle tycka det :)Den första bilden är så vi ser vatten som rör sig med ögat, ganska rörigt och inte så stillsamt och lugnt.
Det kan vara snygg på bild ibland, men oftast så tycker jag att det är mycket snyggare om man gör så att vattnet blir silkes mjuk som på andra bilden. Det är väldigt lätt att göra det.
Det du behöver är:
En kamera där man kan göra inställningar manuellt. (Alla system kameror kan det och många nya kompakt kameror)
Ett stativ eller något annat helt stilla att sätta kameran på.
Och såklart, rörligt vatten ;)


 Canon 1000D med Canon 85mm f1.8
1/80sec, f2.2 och iso 200


Canon 1000D med Canon 85mm f1.8
2sec, f22 och iso 100

Genom att låta slutaren vara öppen en längre tid så ser det ut som att vattnet är mjuk för att det hinner röra sig under tiden bilden tas. Om man inte hade haft stativ så hade hela bilden blivit suddig vid en så lång slutartid och då hade inte bilden varit lika inbjudande. Men i och med att allt runtomkring är still så får man känslan av att vattnet rinner lugnt.


Varför stenarna i bilden ser lite olika ut (vissa i ena bilden är oskarpa medan alla stenar i andra bilden är skarpa) är för att den andra bilden har en mycket mindre bländare (större bländar tal) vilket gör att området som är i fokus blir mycket större. Men som resultat av den mindre bländaren så behöver man öka slutartiden vilket ger vattnet dess charm :)


Så blev den andra bilden när jag hade tagit den en vända genom Photoshop.
Tyckte du inlägget var bra? Var det rörigt? Var snäll och ge lite tips så det kan bli bättre i framtiden :)
Ha det bra <33 kommentarer:

  1. Snygga bilder! Jag skulle behöva dig här i Kina för att ta alla bilder. Varken jag eller Anni är direkt intresserade av fotografering så det blir mest att hålla upp kameran och trycka av. Jag vägrar dock inse mina brister och jag kommer alltid hävda att det har med utrustningen att göra. Alla vet att fotografering är en material"sport" ;)

    SvaraRadera
  2. sjukt fina bilder

    SvaraRadera